facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Smażony łosoś z sałatką chińską podane na galetce ziemniaczanej.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

* Filet łososia ze skórą - 480 g
* Olej sojowy - 2 łyżki
* Sól
* Pieprz biały świeżo mielony
* Mrożonka Mieszanka chińska HORTEX - 1 opakowanie
* Olej sojowy - 3 łyżki
* Sól
* Pieprz biały świeżo mielony
* Ziemniaki - 600 g
* Czosnek - 4 ząbki
* Olej sojowy - 3 łyżki
* Masło - 40 g
* Natka pietruszki
* Sól
* Pieprz biały świeżo mielony
* Olej sojowy - 3 łyżki
* Sok z jednej cytryny
* Miód - 1 łyżka
* Sos sojowy - 1 łyżka
* Pestki z dyni
* Sól
* Pieprz biały świeżo mielony


Przygotowanie

Przygotowanie mieszanki chińskiej:
Mieszankę chińską HORTEX (bez rozmrożenia) smażymy na oleju tak, aby się nie zrumieniła. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem.

Przygotowanie galetek ziemniaczanych:
Obrane ziemniaki kroimy w bardzo cienkie plasterki a następnie w bardzo cienkie „zapałki”. Pokrojonych ziemniaków nie wolno płukać w wodzie. Tak przygotowane ziemniaki mieszamy z pokrojoną natką pietruszki oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Całość solimy i posypujemy pieprzem. Dokładnie mieszamy i smażymy małe placuszki identycznej wielkości jak placki ziemniaczane. Podczas smażenia każdą galetkę należy przyciskać widelcem w celu wyciśnięcia możliwie jak największej ilości skrobi, aby nasze galetki nie rozpadały się. Pod koniec smażenia należy podłożyć masło w celu uzyskania bardzo ładnego złocistego koloru.

Sos vinaigrette:
Olej sojowy mieszamy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem dodajemy sos sojowy i praktycznie nie mieszamy w tym celu, aby jasny sos sojowy się nie zabarwił. Gdy sos jest gotowy zagrzewamy w małym rondelku lub kuchence mikrofalowej. Uwaga sosu nie wolno zagotować.

Smażenie łososia:
Każdą porcję łososia solimy i posypujemy pieprzem, smażymy z obu stron na złoty kolor zaczynając smażenie od strony skóry.

Sposób podania:
Centralnie na płaskim talerzu układamy chrupiącą galetkę na, którą kładziemy połowę gorącej sałatki a na nią rybę. Na wierzch kładziemy resztę sałatki. Całość polewamy ciepłym sosem vinaigrette i posypujemy pestkami dyni.

Ilość odsłon: 1134
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl