facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sos holenderski

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

12 dag masła,
2 żółtka,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
sól,
pieprz biały.

Przygotowanie

W garnuszku zagotować wino z solą i pieprzem, a

następnie ostudzić. Do zimnego płynu dodać roztrzepane

żółtka i 1 łyżeczkę (do kawy) zimnej wody. Wstawić

garnuszek do większego garnka z gorącą wodą (60 st.C)

i postawić oba naczynia na małym ogniu. Podczas

podgrzewania ubijać sos do chwili, gdy zacznie gęstnieć.

Następnie zdjąć oba naczynia z ognia (nie wyjmować

garnuszka z gorącej wody) i w dalszym ciągu ubijać sos,

dodając po kawałku masło. Kiedy powstanie jednolita,

gładka, gęsta masa, doprawić sos do smaku solą i

pieprzem, a następnie ostudzić

Ilość odsłon: 588
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl