facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sos szary z piernikiem

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 szklanka ciemnego piwa,
1/2 szklanki wywaru ryby,
5 dag. migdałów,
3 dag. rodzynek,
1 1/2 łyżki masła,
sól,
cukier lub miód,
2-3 łyżki soku z cytryny lub 1/2 kieliszka czerwonego wina,
5 dag. piernika.

Przygotowanie

Migdały sparzyć, obrać ze skórki (zostawić kilka do

przybrania) i zemleć lub drobno posiekać. Rodzynki

opłukać, namoczyć w małej ilości przegotowanej wody.

Piernik namoczyć w piwie, a gdy rozmięknie, dodać

migdały, wywar z ryby i wymieszać. Masło rozpuścić w

rondelku, wlać piwo i zagotować, stale mieszając, aby sos

nie przywarł do dna. Dodać rodzynki, doprawić do smaku

solą, cukrem, sokiem z cytryny lub winem.

Ilość odsłon: 902
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl