facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sos z boczkiem

Przepis dodał: Daryjek

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

10 dag. wędzonego, przerośniętego boczku lub bekonu,
2 cebule,
łyżka mąki,
puszka koncentratu pomidorowego ( 140 g.),
3 łyżki oleju,
1/2 l. rosołu wołowego ( z kostki ),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
biały pieprz,
oregano,
parę kropli sosu tabasco,
sól.

Przygotowanie

Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Dobrze

schłodzony boczek lub bekon pokroić w cienkie paski.

Boczek podsmażyć na oleju, dodać cebulę i dusić aż

będzie szklista. Dosypać mąkę i mieszając smażyć, aż

powstanie jasnożółta gładka masa.

 

Do boczku i cebuli dodać koncentrat pomidorowy,

zagotować, cały czas mieszając. Dolać rosół, ciągle

mieszając, by nie powstały grudki. Zagotować i na 5-7

minut zostawić na małym ogniu nadal od czasu do czasu

mieszając. Przyprawić na ostro papryką, oregano, solą,

pieprzem i sosem tabasco. Podawać na gorąco.

Ilość odsłon: 542
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl