facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Sos ze smardzy

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

40 g suszonych smardzów ,
1/2 łyżeczki ekstraktu mięsnego,
300 ml śmietanki kremowej,
1-2 łyżeczki soku cytrynowego,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne.

Przygotowanie

Smardze dokładnie umyć, zalać 500 ml letniej wody, odstawić na 2 godz, W czasie moczenia miesząc od czasu do czasu, by z grzybów usunąć piasek. Odcedzić na sicie, wycisnąć z nich wodę, przecedzić je przez gazę, by usunąć piasek. W odcedzonej wodzie gotować smardze 45 min. Grzyby wyjąc, a gorący wywar jeszcze raz przefiltrować przez gazę.

Wywar odparować tak, by pozostały 2 łyżki gęstego sosu. Dodać ekstrakt mięsny i śmietankę. Dobrze wymieszać i jeden raz zagotować. Sos doprawić sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Włożyć ugotowane smardze i podgrzać.

Ilość odsłon: 5115
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl