Składniki
* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (ok. 120 g)
* sos pesto przygotowany wg przepisu poniżej
* 1 pomidor obrany ze skórki
* sól i czarny pieprz
* makaron spaghetti
* Pesto z bazylią i pestkami dyni:
* 6 łyżek tartego parmezanu
* 3 łyżki drobno posiekanej, świeżej bazylii
* 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
* 3 łyżki zmielonych, wcześniej uprażonych pestek dyni
* pół szklanki oliwy z oliwek
* sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie pesto:
Składniki na pesto dokładnie wymieszać i... gotowe:) Oczywiście można również użyć gotowego zielonego pesto. Wtedy czas przygotowania dania jeszcze bardziej się skraca.
Przygotowanie sosu:
Pomidora obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać pesto, tuńczyka z puszki, przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać, podgrzać.