facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym

Przepis dodał: prpr

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki

- polędwica wołowa firmy Gzella 600g
- olej 1 łyżka
- masło 1,5 łyżki
- cebula 1 mała szt.
- mąka 1 łyżka
- wino białe półwytrawne 1 szklanka
- szyjki rakowe 100g
- słodka śmietanka 100ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- raki gotowane 4 szt.

Przygotowanie

Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.

Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi
w całości rakami oraz gałązkami koperku.

Smacznego!

 

Po więcej regioonallnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionow.pl.

Ilość odsłon: 362
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl