Przygotowanie
1.
Przygotować marynatę: wino, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, posiekany rozmaryn, posiekaną natkę i sok z 1 cytryny połączyć i wymieszać. Zalać marynatą steki i odstawić do lodówki na noc.
2. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut (3-4) z każdej strony. Kiedy będą lekko zrumienione, przełożyć na płaskie naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 150 stopni.
3. Smażenie musi być krótkie, ponieważ jeśli za bardzo wysmażymy tuńczyka, zrobi się twardy i suchy (tak, jak to się dzieje z polędwicą wołową przy smażeniu steków). Przetrzymanie tuńczyka po obsmażeniu w gorącym piekarniku spowoduje, że środek steka nie będzie zupełnie surowy, ale różowy i soczysty.
4. Stek z tuńczyka można też przyrządzić na grillu, jednak trzeba zachować tę samą zasadę - krótko na dużym ogniu, potem można zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na bok grilla, że ryba "doszła" w środku. Tuńczyka można podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, pasuje do niego sos remoulade.
2. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut (3-4) z każdej strony. Kiedy będą lekko zrumienione, przełożyć na płaskie naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 150 stopni.
3. Smażenie musi być krótkie, ponieważ jeśli za bardzo wysmażymy tuńczyka, zrobi się twardy i suchy (tak, jak to się dzieje z polędwicą wołową przy smażeniu steków). Przetrzymanie tuńczyka po obsmażeniu w gorącym piekarniku spowoduje, że środek steka nie będzie zupełnie surowy, ale różowy i soczysty.
4. Stek z tuńczyka można też przyrządzić na grillu, jednak trzeba zachować tę samą zasadę - krótko na dużym ogniu, potem można zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na bok grilla, że ryba "doszła" w środku. Tuńczyka można podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, pasuje do niego sos remoulade.