facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Stek z tuńczyka

Przepis dodał: Qba

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki


? steki z tuńczyka o grubości ok. 3 cm

? szklanka białego wytrawnego wina

? 1 cebula, 2 łyżki natki, gałązka rozmarynu, 2 ząbki czosnku,

? 1 cytryna

? mielony pieprz

? oliwa z oliwek, łyzka masła

Przygotowanie

1. Przygotować marynatę: wino, posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, posiekany rozmaryn, posiekaną natkę i sok z 1 cytryny połączyć i wymieszać. Zalać marynatą steki i odstawić do lodówki na noc.



2. Steki wyjąć z marynaty, osuszyć i smażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek po kilka minut (3-4) z każdej strony. Kiedy będą lekko zrumienione, przełożyć na płaskie naczynie żaroodporne i wstawić do piekarnika wcześniej nagrzanego do 150 stopni.



3. Smażenie musi być krótkie, ponieważ jeśli za bardzo wysmażymy tuńczyka, zrobi się twardy i suchy (tak, jak to się dzieje z polędwicą wołową przy smażeniu steków). Przetrzymanie tuńczyka po obsmażeniu w gorącym piekarniku spowoduje, że środek steka nie będzie zupełnie surowy, ale różowy i soczysty.



4. Stek z tuńczyka można też przyrządzić na grillu, jednak trzeba zachować tę samą zasadę - krótko na dużym ogniu, potem można zawinąć w folię aluminiową i odłożyć na bok grilla, że ryba "doszła" w środku. Tuńczyka można podać z pieczonymi ziemniakami i warzywami, pasuje do niego sos remoulade.
Ilość odsłon: 888
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl