Przygotowanie
Przesiać mąkę, dodać jaja, proszek do pieczenia, wodę i olej.
Wyrabiać około 10 minut na jednolitą, elastyczną masę. Odstawić na 1 godzinę.
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić na godzinę, aż puszczą sok, poddusić w rondlu, ostudzić.
Na płótnie posypanym mąką wałkować ciasto jak najcieniej (około 2 mm) w formie prostokąta. Obciąć brzegi, posmarować
tłuszczem. Na 2/3 powierzchni nałożyć cienką warstwę masła i jabłek. Podnosząc płótno zwijać w kształcie rolady.
Ułożyć na blasze, posmarować zmąconym jajem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, podawać na gorąco.