facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Strudel

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

( Porcja dla 8 osób )
# CIASTO
# 1 kg mąki pszennej
# 7 jaj
# 100 g oleju lub masła
# 1 l wody
# prostek do pieczenia
# sól
# NADZIENIE
# 2 kg jabłek antonówek
# 1/2 kg cukru
# 30 g cynamonu
# sól

Przygotowanie

Przesiać mąkę, dodać jaja, proszek do pieczenia, wodę i olej.
Wyrabiać około 10 minut na jednolitą, elastyczną masę. Odstawić na 1 godzinę.
Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w plasterki, wymieszać z cukrem i cynamonem, odstawić na godzinę, aż puszczą sok, poddusić w rondlu, ostudzić.
Na płótnie posypanym mąką wałkować ciasto jak najcieniej (około 2 mm) w formie prostokąta. Obciąć brzegi, posmarować
tłuszczem. Na 2/3 powierzchni nałożyć cienką warstwę masła i jabłek. Podnosząc płótno zwijać w kształcie rolady.
Ułożyć na blasze, posmarować zmąconym jajem. Piec około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Pokroić w plastry, posypać cukrem pudrem, podawać na gorąco.

Ilość odsłon: 706
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl