facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Swojska kiełbasa wieprzowa

Przepis dodał: Alex

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

# mięso wieprzowe - 1 kg
# sól - 15 g
# saletra 1,5 g
# pieprz czarny - 2 g
# ziele angielskie 0,5 g
# majeranek 1,5 g
# gałka muszkatołowa 0,3 g
# czosnek 1/2 - 1 ząbek
# oraz
# kiełbaśnice, jelita cienkie, wcześniej wyczyszczone

Przygotowanie

Wybieramy mięso nieścięgniste pół na pół chude i tłuste. mięso pokroić w drobną kostę, usuwając błony. Do mięsa dodajemy przesianą sól kuchenną, salatrę oraz rozdrobnione przyprawy - bez czosnku, mieszamy i wyrabiamyi pozostawiamy rozłozone cienką uklepaną warstwą w temp. ok. 15 stopni C na całą dobę. Po tym czasie dodajemy do masy mięsnej roztarty na miazgę czosnek i mieszamy i wyrabiamy dotąd, aż masa stanie się kleista. Masą taką napełniamy scisle przez maszynke do kiełbas i kiszek przygotowane jelita lub sztuczne kiełbaśnice, układając kiełbasę w kształt wianków. Aby usunąć z nich powietrze, należy je ponakłuwać i zostawić w chłodnym przewiewnym miejscu na kilka godzin, a potem już wędzimy. Wędzić możemy trzema sposobami 1. w zimnym, rzadkim dymie przez 3 - 5 godzin. 2. w ciepłym, gęstym dymie przez 90 minut, 3. w gorącym dymie w temp. ok.85 stopni C w ciągu 45 min. do 1 godziny -( w takiej temp. uzyskujemy kiełbasę pieczoną) Po uwędzeniu lub upieczeniu kiełbasę studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką (poza pieczoną) możemy zaparzać we wrzącej wodzie około 5 minut.

Ilość odsłon: 1749
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl