Przygotowanie
Zimne masło pokroić na kawałeczki dodać do pozostałych składników ciasta, szybko zagnieść i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte ale niezbyt twarde. Uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kardamonem i cynamonem. Odstawić na pół godziny. W razie gdy jabłka okażą się bardzo soczyste masę zagęścić bułką tartą.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim cienko dno i boki dużej tortownicy. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu naełnić tortownicę masą jabłkową. Piec ok 45 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg 160 stopni), aż brzegi ciasta będą ciemnozłote. Zostawić na 15 minut w piekarniku, potem schłodzić.
Zimne ciasto kroić na kawałki, każdy ozdobić ubitą śmietaną. Szarlotkę można podać też na ciepło, wówczas śmietanę (lub lody) należy ułożyć obok ciasta.