facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Szarlotka z bitą smietaną

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
100 g masła
1 żółtko
2 łyżki śmietany
2 łyżki cukru
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 kg jabłek
sok z połowy cytryny
pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
2 łyżki bułki tartej

200 ml śmietanki 30%

Przygotowanie

Zimne masło pokroić na kawałeczki dodać do pozostałych składników ciasta, szybko zagnieść i wyrabiać do całkowitego połączenia się składników. Ciasto powinno być zwarte ale niezbyt twarde. Uformować kulę i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce i od razu skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kardamonem i cynamonem. Odstawić na pół godziny. W razie gdy jabłka okażą się bardzo soczyste masę zagęścić bułką tartą.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim cienko dno i boki dużej tortownicy. Wstawić na 15 minut do zamrażarki. Po wyjęciu naełnić tortownicę masą jabłkową. Piec ok 45 minut w temperaturze 170 stopni (termoobieg 160 stopni), aż brzegi ciasta będą ciemnozłote. Zostawić na 15 minut w piekarniku, potem schłodzić.

Zimne ciasto kroić na kawałki, każdy ozdobić ubitą śmietaną. Szarlotkę można podać też na ciepło, wówczas śmietanę (lub lody) należy ułożyć obok ciasta.

Ilość odsłon: 913
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl