facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Szarlotka z budyniem i orzechami

Przepis dodał: Qba

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
20 dag masła
? szklanki cukru pudru
1 jajko
3 łyżki wódki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej
Masa jabłkowa:
1 ? kg jabłek
1 łyżka soku z cytryny
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie o smaku toffi z cukrem
Masa orzechowa:
? szklanki orzechów włoskich
1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Przygotowanie

Do mąki pszennej dodać miękkie masło, cukier puder, jajko, wódkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwie kule i włożyć na 2 godziny do lodówki.

Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego kruchego ciasta. Na nim rozsypać bułkę tartą. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Następnie wyłożyć do formy, na bułkę tartą.

500 ml mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budyń. Następnie wlać do gotującego się mleka, i chwilkę pogotować. Gorącą masę budyniową rozłożyć na jabłkach.

Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać kawę rozpuszczalną (sypką). Razem wymieszać i rozsypać na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 170-180 °C.

Ilość odsłon: 1372
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl