Przygotowanie
Do mąki pszennej dodać miękkie masło, cukier puder, jajko, wódkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie wymieszać i zagnieść kruche ciasto. Podzielić na połowę, zrobić dwie kule i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną część schłodzonego kruchego ciasta. Na nim rozsypać bułkę tartą. Jabłka obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Dodać do nich sok z cytryny i wymieszać. Następnie wyłożyć do formy, na bułkę tartą.
500 ml mleka zagotować, a w pozostałym rozpuścić budyń. Następnie wlać do gotującego się mleka, i chwilkę pogotować. Gorącą masę budyniową rozłożyć na jabłkach.
Orzechy włoskie zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać kawę rozpuszczalną (sypką). Razem wymieszać i rozsypać na masie budyniowej. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część kruchego ciasta. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temperaturze 170-180 °C.