Przygotowanie
Sprawione rybki umyć i osuszyć. Przesiać mąkę do miski, wymieszać z odrobiną soli. Mieszając, stopniowo dolewać zimną wodę, tak by powstało gęstawe ciasto (jak na racuchy). Na dużej patelni rozgrzać olej. Kolejno zanurzać w cieście po trzy rybki, ściskając je palcami za ogonki, aby ułożyły się w kształt wachlarza, po czym delikatnie przełożyć je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos czosnkowy. Chleb 10 min moczyć w wodzie, po czym odcisnąć i zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i powoli wlewaną oliwą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać
trochę przegotowanej wody i znów zmiksować. Na końcu wymieszać z natką i doprawić solą i pieprzem. Rybki lekko posolić i ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu i udekorować kawałkami cytryny. Podawać z frytkami warzywami z wody polanymi masłem.