facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Szprotki z sosem czosnkowym

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

składniki:

* 3/4
kg świeżych szprotek lub innych małych rybek
* niepełna szklanka mąki pszennej
* szczypta soli
* olej do smażenia

Sos czosnkowy:

* 4 wysuszone kromki chleba bez skórki
* 4 obrane i grubo posiekane ząbki czosnku
* 2 łyżki soku z cytryny
* 4-5 łyżek oliwy z oliwek
* sól
* pieprz
* 2 łyżeczki natki pietruszki
* cytryna do przybrania


Przygotowanie

Sprawione rybki umyć i osuszyć. Przesiać mąkę do miski, wymieszać z odrobiną soli. Mieszając, stopniowo dolewać zimną wodę, tak by powstało gęstawe ciasto (jak na racuchy). Na dużej patelni rozgrzać olej. Kolejno zanurzać w cieście po trzy rybki, ściskając je palcami za ogonki, aby ułożyły się w kształt wachlarza, po czym delikatnie przełożyć je na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na rumiano. Przygotować sos czosnkowy. Chleb 10 min moczyć w wodzie, po czym odcisnąć i zmiksować z czosnkiem, sokiem z cytryny i powoli wlewaną oliwą. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, dodać
trochę przegotowanej wody i znów zmiksować. Na końcu wymieszać z natką i doprawić solą i pieprzem. Rybki lekko posolić i ułożyć na półmisku, polać niewielką ilością sosu i udekorować kawałkami cytryny. Podawać z frytkami warzywami z wody polanymi masłem.

Ilość odsłon: 1742
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl