facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tagliarini. Makaron z sosem pomidorowo mięsnym.

Przepis dodał: Qba

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

paczka makaronu spaghetti - 0,5 kg
pół kilograma mięsa mielonego - najlepiej drobiowego
2 cebule słusznej wielkości
3 czubate łyżki mocnego przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki suszonej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano
spora szczypta soli
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki cukru
spora garść parmezanu świeżo startego (można zastąpić innym, twardym i ostrym serem)
garść drobno posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Najpierw sos - jego przygotowanie bowiem trwa kilka dłuższych chwil.
Obieram cebule i kroję w bardzo drobną kostkę. Podobnie czynię z czosnkiem.

Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na niej mięso - cały czas mieszając i rozgniatając, tak by było w jak najmniejszych grudkach - kiedy całkowicie zmieni swój kolor na brązowo-szary, zdejmuję je łyżką cedzakową, przekładam do rondla, dodaję 2 szklanki wody i stawiam na ogniu.

Na pozostałym tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażam na średnim ogniu cebulę - mieszam cały czas, by nie zbrązowiała, a ślicznie się zeszkliła - taką dodaję do mięsa, równocześnie dorzucam czosnek, połowę bazylii i oregano. Dodaję też przecier pomidorowy, mieszam dokładnie i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Jeśli jest zbyt mało płynu dolewam wody - ale sos powinien być zdecydowanie gęsty.
Podczas duszenia sos należy często mieszać, by się nie przypalił.
Pod koniec duszenia dodaję pozostałą bazylię i oregano, doprawiam potrawę solą, cukrem i pieprzem.
Ugotowany makaron "al dente", odcedzam niezbyt dokładnie, wrzucam do sosu, mieszam dokładnie i trzymam pod przykryciem przez 2 minuty.

Podaję posypany mnóstwem parmezu i natki pietruszki.

I by było na tyle.
Ale można troszeczkę powariować i dodać 2 listki laurowe, goździka oraz 2 ziarna ziela angielskiego i po jednym korzeniu startej na grubych oczkach marchewki i pietruszki na początku duszenia.
Pycha i niespodziewany aromat.

Ilość odsłon: 1644
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl