Przygotowanie
Sposób przygotowania:
- Rozgrzać piekarnik do 160°C.
CIASTO:
- Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
- Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
- Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.
NADZIENIE
- Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
- Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
- Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
- Wyjąć z piekarnika aby ostygło.
POLEWA:
- Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
- Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
- Ciasto polać polewą.