facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tarta cytrynowa z malinami

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

60 min.

Składniki

Składniki:

CIASTO

• 500 g mąki pszennej
• 150 g cukru pudru
• 250 g miękkiego masła
• 1 łyżkę ekstraktu wanilii
• skórka z 1 cytryny (tylko żółta część)
• szczypta soli
• 2 jajka

NADZIENIE

• 9 jajek
• 200 g cukru pudru
• 250 ml soku z limonki lub cytryny Limmi
• 250 ml śmietany 30%

POLEWA

• 400 g zamrożonych malin (lub świeżych)
• 100 ml wody
• 100g cukru pudru
• 1 mała łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać piekarnik do 160°C.

CIASTO:

  • Wymieszać w malakserze mąkę z cukrem pudrem, dodać masło, wanilię, sól i skórkę z cytryn. Mieszać aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
  • Dodać jajka i mieszać przez kolejne 2–3 min. Następnie wyjąć ciasto, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 40 min.
  • Ciasto rozwałkować na ok. 3 mm grubości. Wyłożyć równomiernie ciastem blachę.
  • Ciasto włożyć do piekarnika i piec w temp. 160°C przez ok. 35–45 min.

NADZIENIE

  • Podgrzać (nie gotować) śmietanę, sok z cytryn i cukier w małym rondelku.
  • Zdjąć z ognia i powoli dodawać roztrzepane wcześniej jajka aż połączą się w gładką masę.
  • Masę wlać na blachę (na ciasto) i piec w temperaturze 120°C przez 40 min.
  • Wyjąć z piekarnika aby ostygło.

POLEWA:

  • Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zagotować cały czas mieszając.
  • Następnie zmiksować na gładką masę i ostudzić.
  • Ciasto polać polewą.
Ilość odsłon: 622
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl