facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tartaletki z kruchego ciasta z hummusem i warzywami

Przepis dodał: mniam

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

• 200g mąki pszennej
• 120g schłodzonego masła
• 1 małe jajko
• 1 słoiczek hummusu paprykowego Primavika
• 1 burak
• 1 duży pęczek szpinaku lub 200g mrożonych liści
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżki pestek dyni
• 2 łyżki pestek słonecznika
• oliwa z oliwek
• sól i pieprz

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone na kawałki masło. Zagnieść palcami, aż powstanie kruszonka. Jajko rozbełtać z 1 łyżką wody i dodać razem z solą do mąki z masłem. Zagnieść aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli będzie za suche można dodać łyżkę wody. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 40 minut. Na lekko oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość ok 3 mm. Formę do mufinek obrócić i posmarować masłem oraz oprószyć mąką. Przy pomocy dużego kieliszka lub pierścienia cukierniczego wyciąć z ciasta krążki  o średnicy większej niż wypukłe części formy i ułożyć je dokładnie oblepiając. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200ºC i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do ostudzenia. W tym czasie podsmażyć na oliwie czosnek, połowę odłożyć a na drugiej połowie podsmażyć szpinak z pestkami dyni. Na drugie połowie czosnku podsmażyć startego na tarce o grubych oczkach buraka z ziarnami słoneczniku. Do chłodnych tartaletek nałożyć humus i wypełnić warzywami, połowę szpinakiem a drugą połowę burakiem. Gotowe!

Ilość odsłon: 423
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl