Przygotowanie
1. Opłucz nasiona soi i namocz je w wodzie.
2. Wyciśnij namoczone nasiona przy pomocy wyciskarki (w proporcji: 6/1). Podczas wyciskania uzyskasz mleko sojowe i ser. Kilkakrotne „przepuszczenie” sera sojowego przez wyciskarkę wyciska go całkowicie.
3. Przygotuj naczynie, które będzie 4 razy większe niż objętość wyciskanego surowca. Przelej go do naczynia i zagotuj na kuchence aż do wrzenia. Powtarzaj tę czynność 3 razy i zestaw z ognia.
4. Odczekaj 5 – 6 minut, a następnie wlej przygotowany zagęszczacz (przepis poniżej) do masy sojowej. Zamieszaj. Pozwól, żeby masa pływała w postaci małych kawałków w płynie.
5. Podawaj masę sojową razem z serwatką ( w takiej postaci jest bogatsza w składniki odżywcze niż odciśnięte Tofu).
6. Aby zrobić tofu, przelej masę sojową razem z serwatką do specjalnej formy, lub specjalnej gazy do sernika. Dociskaj przez co najmniej 30 minut odpowiednim ciężarem pozwalając, aby serwatka odpłynęła.
Jak zrobić zagęszczacz
Umieść woreczek z co najmniej 500g soli na pojemniku. Spryskuj woreczek wodą 3 razy dziennie, pozwalając aby sól wchłonęła wilgoć, wolno rozpuszczając się. (proces ten kontynuować przez co najmniej 2 – 3 dni)