facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Torciki z karczochami i ricottą

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

45 min.

Składniki

2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)
2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta
1 mały ząbek czosnku
garść świeżych listków bazylii
oliwa z oliwek Olitalia
150 g sera ricotta
1 jajko
30 g tartego sera typu parmezan
30 g bułki tartej
1 mała cukinia
1 mała marchewka
pół cytryny
sól i pieprz

Przygotowanie

Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.

Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.

Ilość odsłon: 531
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl