facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tort serowo-czekoladowy

Przepis dodał: Alex

Ocena

4,80 ( 5 głosów )

Składniki

* 85 dag zmielonego tłustego sera twarogowego
* 3 jajka
* 5 dag masła
* po 2 1/4 czekolady gorzkiej i białej (po 22.5 dag)
* 3/4 szklanki cukru
* 5 dag łuskanych orzechów włoskich
* 20 dag pokruszonych herbatników do wysmarowania formy: 1 łyżka masła
* do przybrania:
* bita śmietana
* wiórki czekolady

Przygotowanie

Tortownicę wysmarować masłem. Orzechy posiekać lub zmiksować z herbatnikami i rozetrzeć z masłem, a następnie rozłożyć na dnie tortownicy. Ser zmiksować z jajkami oraz cukrem na gładką masę i podzielić na pół. Oba rodzaje czekolady połamać i roztopić osobno na parze. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a połowę z jasną.
Do przygotowanej tortownicy włożyć jasną masę serową i przykryć ciemną, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piec około 50min. Sernik ostudzić w tortownicy, a następnie wyjąć, posmarować z wierzchu i na bokach bitą śmietaną, posypać wiórkami czekoladowymi i wstawić na 2 godz. do lodówki.

Ilość odsłon: 2220
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl