facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tort Szwarcwaldzki Znany i wypiekany na całym świecie.

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki


Ciasto czekoladowe:

? 150 g masła
? 150 g drobnego cukru do pieczenia
? 6 jaj
? 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
? pół łyżeczki aromatu waniliowego
? 150 g mąki pszennej
? 50 g mąki ziemniaczanej
? 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wiśnie:

? 450 g mrożonych wiśni bez pestek
? 2 łyżki cukru
? Do nasączenia: 3 - 4 łyżki alkoholu (wódki lub rumu)

Bita śmietana:

* 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki
* 3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 2 łyżeczki żelatyny

Dekoracja: słoiczek wiśni w zalewie

Przygotowanie

  • Ciasto: Masło ucieram z cukrem. Dodaję kolejno żółtka, miksując po każdym dodanym żółtku. Mieszam z roztopioną i ostudzoną 1 tabliczką czekolady, a następnie z aromatem oraz przesianą mąką pszenną zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączę z ubitą na sztywno pianą z białek. Przekładam do formy 24 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez około 45 minut. Całkowicie ostudzone ciasto kroję na 3 krążki.
  • Wiśnie podgrzewam z 1/2 szklanki gorącej wody i cukrem. Gotuję przez kilka minut na małym ogniu, odcedzam i studzę. Sok zachowuję i mieszam z 3 łyżkami alkoholu. Nasączam nim krążki ciasta.
  • Śmietankę ubijam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, mieszam z żelatyną (rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody).
  • Krążki tortu przekładam wiśniami i bitą śmietaną. Dekoruję wiśniami w zalewie.
Ilość odsłon: 1188
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl