facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tort wiśniowy

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Ciasto:

6 łyżek mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
8 jaj,
8 łyżek cukru,
aromat arakowy.

Krem:

20 dag masła,
3/4 szkl. dżemu wiśniowego,
2 łyżki wiśniówki,
1 opak. budyniu wiśniowego,
1 i 1/2 szkl mleka.

Przygotowanie

Ubić białka na pianę. Pod koniec dodać połowę cukru. Zółtka utrzeć z resztą cukru, wymieszać z pianą. Przesianą mąkę  wymieszać z ubitymi jajami i aromatem. Piec 30 min w 180 st. Ugotować budyn w 1 i 1/2 szkl mleka. Ostudzić. Masło utrzeć, dodawać powoli budyń i dżem z alkoholem. Utrzeć razem. Ostudzić biszkopt, przekroić na 3 placki, przełożyc masą. Posmarować kremem wierzch i boki tortu. Udekorować wiśniami z alkoholu. Schłodzić w lodówce.

Ilość odsłon: 860
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl