Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente, jednak z jego przyrządzeniem należy zaczekać do momentu kiedy będziemy kończyć sos. Makaron nie może wystygnąć i posklejać się. Przygotowując sos należy rozpocząć od podsmażenia na niewielkim ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu plasterków czosnku i cebulki. Równie dobrze można je drobno posiekać. Warzywa delikatnie zeszklić. Dodać do nich startą marchewkę, seler i pietruszkę. Lekko podsmażyć. Następnie dołożyć do nich mięso mielone i podsmażyć, uważając aby się nie przypaliło ani nie przywarło do dna patelni. Przygotowanie sosu jest stosunkowo łatwe.
Należy zagotować wodę, około półtorej szklanki, do tego dodać kostkę rosołową, czerwoną słodką paprykę i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Bulion warzywny również można przygotować samodzielnie. Do szklanki wrzątku dodać szczyptę soli, odrobinę mielonego pieprzu, szczyptę sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i garść świeżych listków bazylii lub natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i wlać do mięsa oraz warzyw na patelni. Danie powinno się chwilę podusić. Na samym końcu należy dolać odrobinę wina i dodać przyprawy oraz szczyptę cukru dla szlachetniejszego smaku.
Gotowym sosem polewamy makaron ułożony na talerzach w wianuszki i posypujemy tartym żółtym serem