facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Tradycyjne włoskie spaghetti.

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki


30 dag mielonego mięsa, najlepiej wieprzowo-wołowego,
2 ząbki czosnku,
1 cebulka,
pół paczki makaronu spaghetti,
włoszczyzna,
pomidory,
bulion warzywny,
pół kieliszka czerwonego wina,
przyprawy (sól, pieprz, bazylia, tymianek, estragon),
tarty ser do posypania, najlepiej parmezan, ale może to być również każdy inny gatunek żółtego sera.

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente, jednak z jego przyrządzeniem należy zaczekać do momentu kiedy będziemy kończyć sos. Makaron nie może wystygnąć i posklejać się. Przygotowując sos należy rozpocząć od podsmażenia na niewielkim ogniu z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu plasterków czosnku i cebulki. Równie dobrze można je drobno posiekać. Warzywa delikatnie zeszklić. Dodać do nich startą marchewkę, seler i pietruszkę. Lekko podsmażyć. Następnie dołożyć do nich mięso mielone i podsmażyć, uważając aby się nie przypaliło ani nie przywarło do dna patelni. Przygotowanie sosu jest stosunkowo łatwe.

Należy zagotować wodę, około półtorej szklanki, do tego dodać kostkę rosołową, czerwoną słodką paprykę i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Bulion warzywny również można przygotować samodzielnie. Do szklanki wrzątku dodać szczyptę soli, odrobinę mielonego pieprzu, szczyptę sypkiej czerwonej papryki, 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i garść świeżych listków bazylii lub natki pietruszki. Całość dokładnie wymieszać i wlać do mięsa oraz warzyw na patelni. Danie powinno się chwilę podusić. Na samym końcu należy dolać odrobinę wina i dodać przyprawy oraz szczyptę cukru dla szlachetniejszego smaku.

Gotowym sosem polewamy makaron ułożony na talerzach w wianuszki i posypujemy tartym żółtym serem

Ilość odsłon: 1779
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl