Przygotowanie
- Filet z tuńczyka myję, dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, doprawiam solą morską, posypuję pieprzem oraz rozmarynem, smaruję 4 łyżkami oliwy z oliwek. Wkładam do lodówki na 2 godziny.
- Tuńczyka kroję na 4 plastry i grilluję z całą zalewą, na patelni z wgłębieniami, przez około 2-3 minuty, raz przewracając.
- Na patelni teflonowej rozgrzewam 2 łyżki oliwy, smażę rodzynki i orzeszki, zdejmuję z patelni. Wkładam umyty, osuszony oraz pokrojony szpinak i duszę go przez ok 3 - 4 minuty. Dodaję orzeszki i rodzynki, chwilę podsmażam razem.
- Szpinak wkładam pomiędzy dwa filety tuńczyka. Na talerzu polewam potrawę dodatkową oliwą - według uznania. Podaję z grzankami.