facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Przepis dodał: Wiola S.

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki


? 8 udek kurczaka
? natka pietruszki do posypania
? 1 kg ziemniaków

Glazura:

? 125 ml płynnego miodu
? 4 łyżki musztardy Dijon
? 4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej
? 4 łyżki białego octu winnego
? 2 łyżki oleju słonecznikowego
? sól i pieprz

Przygotowanie

  • Ostrym nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia.
  • Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
  • Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc (program środkowy), do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce.
  • Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące.
  • Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki. Pozostałym sosem z naczynia żaroodpornego polać ugotowane ziemniaki.
 
Ilość odsłon: 835
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl