Przygotowanie
Mięso opłukać, odciąć pałki od części biodrowych. Natrzeć solą, pieprzem, chili i 2 łyżkami oleju. Skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. Ziemniaki wyszorować, gotować 15 minut. Obrać i pokroić w plasterki. Papryki opłukać. Ze słodkich usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki. Z pikantnych usunąć pestki. Bakłażan umyć, pokroić w kawałki. Całą cytrynę wyszorować i sparzyć, pokroić w plasterki. Czosnek podzielić na ząbki i obrać. Na rozgrzanej patelni obsmażyć ze wszystkich stron mięso na złoty kolor. Następnie razem z warzywami i czosnkiem ułożyć je w formie żaroodpornej. Obłożyć plasterkami cytryny. Polać resztą oleju. Piec ok. 40 minut w 180°C. W połowie pieczenia naczynie przykryć folią aluminiową.