facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Waniliowe semifreddo z musem malinowym

Przepis dodał: Migotka

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

? 350 g malin + kilka do dekoracji
? 3 jajka + 2 żółtka
? 1 laska wanilii
? 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
? 1 i 3/4 szklanki śmietanki kremówki

oraz: duża forma lub naczynie żaroodporne, które można wkładać do zamrażalnika, o pojemności 3 litrów

Przygotowanie

  • Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito drewnianą łyżką. Pestki usunąć, puree odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka.
  • Do dużej miski wbić jajka i żółtka, dodać ziarenka wanilii oraz cukier. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy 1/4 garnka wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze do czasu aż masa ostygnie.
  • W oddzielnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z jajek. Odłożyć 2 szklanki masy a resztę przelać do formy. Odłożone 2 szklanki masy wymieszać z puree malinowym i nakładać je łyżką na semifreddo robiąc paski.
  • Włożyć do zamrażarki na 4 - 6 godzin. Przed podaniem można semifreddo włożyć do lodówki na kilkanaście minut, aby łatwiej go było wybierać z formy.
Ilość odsłon: 1036
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl