Przygotowanie
- Maliny zmiksować i przetrzeć przez sito drewnianą łyżką. Pestki usunąć, puree odstawić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, łyżeczką wyskrobać ziarenka.
- Do dużej miski wbić jajka i żółtka, dodać ziarenka wanilii oraz cukier. Miskę postawić na garnku z lekko gotującą się wodą (wystarczy 1/4 garnka wody). Ubijać mikserem przez 4 - 5 minut aż masa będzie sztywna i gładka. Zdjąć miskę z garnka i ubijać jeszcze do czasu aż masa ostygnie.
- W oddzielnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać ją z wcześniej ubitą masą z jajek. Odłożyć 2 szklanki masy a resztę przelać do formy. Odłożone 2 szklanki masy wymieszać z puree malinowym i nakładać je łyżką na semifreddo robiąc paski.
- Włożyć do zamrażarki na 4 - 6 godzin. Przed podaniem można semifreddo włożyć do lodówki na kilkanaście minut, aby łatwiej go było wybierać z formy.