facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wątróbka po berlińsku. Kuchnia niemiecka.

Przepis dodał: Olga

Ocena

1,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 2 cebule
* 2 dojrzałe jabłka
* 3 łyżki masła
* odrobina soli i cukru
* 2 plastry wątróbki wieprzowej (po 150 g każdy)
* mąka do panierowania
* biały pieprz

Przygotowanie

Obraną cebulę pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasien­ne i pokroić w plasterki.

Na patelni roztopić łyżkę masła, plas­terki jabłek, podsmażyć trzy minuty z każdej strony, po czym przełożyć na nagrzane talerze i posypać cukrem.

Na tej samej patelni roztopić jeszcze jedną łyżkę masła i podsmażyć cebulę na złoty kolor, często mieszając. Pod­smażoną cebulę posolić i dołożyć do jabłek.

Osuszone wątróbki obtoczyć w mące, którą lekko przyklepać i strzepać nad­miar. Do tłuszczu, na którym smażona była cebula dodać łyżkę masła. Wątróbki smażyć 3 minuty, odwrócić, smażyć 2 minuty i ponownie odwró­cić, doprawić do smaku solą oraz piep­rzem i przełożyć na talerz z jabłkami i cebulą. Tłuszcz rozcieńczyć wodą i polać nim mięso.

Ilość odsłon: 1814
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl