Przygotowanie
Mięso umyć, okroić z zewnętrznych błon i włożyć do zimnej wody. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać 2 cebulki dymki (z kawałkiem szczypioru) i 2 ćwiartki cytryny i kostkę warzywną. Zmniejszyć gaz i gotować do miękkości. Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na paski. 2 szklanki powstałego bulionu zostawić do dalszego gotowania.
Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę na pół. Wrzucić do miski i skropić sokiem z pozostałej połowy cytryny. Pozostałe dymki pokroić na cienkie paseczki (już bez szczypiorku) Na patelni rozgrzać olej sezamowy i masło. Usmażyć cebulę. Dodać jabłka, podsmażyć. Wsypać skrobię ziemniaczaną, wymieszać, dodać przyprawy: kurkumę, kolendrę, curry i pieprz. Dokładnie wymieszać. Zalać bulionem, dokładnie wymieszać i chwilę dusić. Wlać mleko kokosowe i wsypać wiórki. Wymieszać, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut, aż płyn bardziej odparuje. Jeśli spostrzeżemy, że nie osiągamy odpowiedniego skutku, możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej. Dodać mięso na ostatnie 5-10 minut. Posolić i popieprzyć do smaku.
Podawać z dodatkiem orzeszków. Jako dodatek pasuje do tego ryż lub kasza perłowa.