Przygotowanie
Mąkę wysyp na stolnicę, wbij jajko, wymieszaj, podlej małą ilością wrzątku. Wyrób ciasto, rozwałkuj jak na pierogi i wytnij kółka niedużą szklanką. Zrób farsz: prawdziwki obgotuj w malej ilości osobnej wody, po ugotowaniu posiekaj (nie wylewaj grzybowego wywaru). Uwaga: nie dodawaj do farszu za dużo prawdziwków, bo farsz zrobi się gorzki. Pieczarki posiekaj i podsmaż na maśle z prawdziwkami i cebulą. Podczas duszenia dolej odrobinę wywaru spod prawdziwków i przypraw do smaku. Przestudzony farsz odcedź przez gazę
i nałóż łyżeczką na wycięte wcześniej krążki. Sklej jak pierogi, a potem zawiń i sklej ze sobą oba końce każdego pieroga Gotowe uszka ugotuj w osobnym wrzątku, a po wyjęciu przelej zimną wodą. Rozłóż na talerze i zalej gorącym barszczem. Możesz także odsmażyć je na maśle i podawać oddzielnie.