facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wigilijne uszka z grzybami

Przepis dodał: Olga

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

Składniki:

* 1 jajo
* 1 kg przyzwoitej mąki tortowej
* troszkę wrzątku

Farsz:

* 5 dag suszonych prawdziwków
* 1 kg pieczarek
* 20 dag posiekanej cebuli
* 5 dag masła
* sól
* pieprz

Przygotowanie

Mąkę wysyp na stolnicę, wbij jajko, wymieszaj, podlej małą ilością wrzątku. Wyrób ciasto, rozwałkuj jak na pierogi i wytnij kółka niedużą szklanką. Zrób farsz: prawdziwki obgotuj w malej ilości osobnej wody, po ugotowaniu posiekaj (nie wylewaj grzybowego wywaru). Uwaga: nie dodawaj do farszu za dużo prawdziwków, bo farsz zrobi się gorzki. Pieczarki posiekaj i podsmaż na maśle z prawdziwkami i cebulą. Podczas duszenia dolej odrobinę wywaru spod prawdziwków i przypraw do smaku. Przestudzony farsz odcedź przez gazę
i nałóż łyżeczką na wycięte wcześniej krążki. Sklej jak pierogi, a potem zawiń i sklej ze sobą oba końce każdego pieroga Gotowe uszka ugotuj w osobnym wrzątku, a po wyjęciu przelej zimną wodą. Rozłóż na talerze i zalej gorącym barszczem. Możesz także odsmażyć je na maśle i podawać oddzielnie.

Ilość odsłon: 833
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl