facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wino truskawkowe

Przepis dodał: ciasto

Ocena

4,33 ( 3 głosów )

Składniki

10l wina:
wino 12% - 13%
7kg truskawek
4,5l wody
1,7kg cukru
3g pożywki
20g kwasku cytrynowego

wino 17%
7kg truskawek
4l wody
2,8kg cukru
4g pożywki
20g kwasku cytrynowego

Przygotowanie

Truskawki nadają się do wyrobu win raczej silnych, deserowych. Należy dokładnie usunąć owoce nadpsute, niedojrzałe, szypułki i listki. Zgnieść, sparzyć odpowiednią ilością wrzącej wody, po ochłodzniu zadać zaczynem drożdży, po 1 dniu przecedzić, wycisnąć miazgę, do powstałego płynu dodać roztworu cukrowego, pożywki i kwasku cytrynowego według przepisu. Wino bez dodatku kwasku łatwo czernieje, dlatego najlepiej je spasteryzować

Ilość odsłon: 2304
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl