facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wino z winogron

Przepis dodał: Qba

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 10 kg winogron (białych lub czerwonych)

* 7 kg cukru

* drożdże fermentacyjne (ewentualnie)

Przygotowanie

Winogrona myjemy i obieramy ze skórki. Zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.

Cukier rozpuszczamy w 3 litrach wody (możemy dodać drożdże fermentacyjne i stosować je wg przepisu na opakowaniu), zalewamy nim owoce i umieszczamy w butli z rurką fermentacyjną.

Zalane winogrona pozostawiamy do fermentacji w temperaturze ok. 18 C.

Po 6 tygodniach zlewamy rurką sok z winogron, zalewamy go ponownie 7 litrami wody i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, chłodnym miejscu.

Po 6 miesiącach wino z winogron nadaje się do picia.

Ilość odsłon: 1329
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl