facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wiśnie - pasteryzacja

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Do pasteryzacji najlepiej nadają się wiśnie o ciemnej barwie skórki i ciemnoczerwonym soku.

Wiśnie należy utrwalać bez pestek ze względu na to, że w czasie przechowywania powstaje w pestkach szkodliwy dla zdrowia kwas cyjanowodorowy.

* wiśnie
* kwasek cytrynowy na 1 kg owoców 5 g
* sok z kwaśnych wiśni zamiast kwasku 1 szklanka na 1 kg czereśni
* sok z cytryn zamiast powyższych z 2 szt

Przygotowanie

Owoce bez pestek wolno podgrzewa się dopóty, aż puszczą sok.
Zakwasza się kwaskiem cytrynowym lub sokiem z kwaśnych wiśni, albo sokiem wyciśniętym z 2 cytryn.

Ogrzane słoje należy napełniać gorącymi owocami, niezwłocznie zamykać je i pasteryzować w temperaturze 95°C:
- półlitrowe słoje 20 minut,
- większe — 25 min.

Ilość odsłon: 1495
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl