facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wołowina w Imbirze

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub białego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smażenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie

Grzyby moczyć przez 20 min. w letniej wodzie, a następnie gotować w tej samej wodzie przez 25 min. Wyjąć, odciąć i odrzucić ogonki, a kapelusze pokroić w cienkie paski.

Mięso pokroić w paski. Imbir obrać i posiekać. Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.

Z miodu, połowy sosu sojowego i wina lub sherry oraz 1 łyżki mąki ziemniaczanej sporządzic marynatę. Wlać ją do mięsa. Wymieszać i marynować 15 min.

Na silnie rozgrzanej patelni zarumienić czosnek i cebulę. Dodać mięso, imbir i grzyby. Smazyć na silnym ogniu, ciągle miesząjac, przez 2 min.

Dodać resztę wina i sosu sojowego. Osolić, dodać pieprz. Pozostawić na patelni jeszcze 2-3 min., póki sos nie zgęstnieje.

Wyłożyć na półmisek. Posypać zieloną pietruszką i podawać od razu.

// //
Ilość odsłon: 680
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl