facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Wybitnie aromatyczne Risotto Alla Milanese z Borowikami

Przepis dodał: mniam

Ocena

4,50 ( 2 głosów )

Czas przygotowania

45 min.

Składniki



Składniki:
• 40 g krojonych w plastry suszonych borowików Devaldano
• ryż do risotto (ważne, żeby nie był to zwykły ryż długoziarnisty )
• 100 g parmezanu
• pół szklanki białego, wytrawnego wina
• pół kostki masła
• cebula
• oliwa z oliwek
• 0,75 l bulionu drobiowego lub grzybowego
• ulubione włoskie przyprawy
• świeże zioła, pietruszka, szafran (opcjonalnie)

Przygotowanie


Przygotowanie:
Przed rozpoczęcie gotowania grzyby Devaldano płuczemy i przekładamy do pojemnika z wodą. Po ok. godzinie odcedzamy i kroimy na nieduże kawałki. Pamiętajmy, aby nie wylewać soku pozostałego po moczeniu borowików – posłuży nam do przygotowania sosu.
Do przygotowania risotto potrzebna nam będzie głęboka patelnia. Na rozgrzana oliwę wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy ryż i zaczynamy najważniejszą i zarazem najbardziej żmudną część naszego gotowania – mieszanie. Każdej kolejnej czynności towarzyszyło będzie nieprzerwane mieszanie ryżu z kolejnymi dodatkami na patelni, co może nam zając nawet 30 minut.  Ryż smażymy z cebulą na oliwie ok. 2-3 minut - do momentu aż nabierze ślicznego, szklistego koloru. Następnie dodajemy wino i czekamy (mieszając) aż ryż  wchłonie całość. Dodajemy sok grzybowy i czynność powtarzamy. Następnie wlewamy dwie chochle bulionu (jeżeli mamy dostęp do szafranu, to dodajemy go do bulionu i całość podgrzewamy na średnim ogniu) i po raz kolejny mieszając czekamy, aż ryż wchłonie całą jego porcję. Czynność tą powtarzamy kilkukrotnie, dopóki nie uznamy, że uzyskaliśmy już idealna konsystencję ryżu. Po dodaniu ostatniej porcji bulionu, dodajemy pokrojone borowiki. Po zredukowaniu całości, roztapiamy w ryżu masło (mieszając) i dodajemy starty parmezan.
Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionymi włoskimi przyprawami. Smacznego!

Ilość odsłon: 375
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl