Przygotowanie
1. Mięso wymieszac z wyplukanym ryzem, starta cebula, pomidorem lub koncentratem, ziolami, przyprawami i olejem. Zagniesc wszystko dobrze, dodajac wody jeśli masa bedzie za gesta
2. Liscie moczyc przez 20 minut w letniej wodzie. Moczymy tylko swieze liscie. Po tym czasie osaczyc je na papierze kuchennym, odciac lodygi jesli sa, zostawic kilka do wylozenia garnka. Liscie winogron maja dwie strony: szorstka i gladka i na szorstka klasc lyzeczke farszu ( pozycja pozima), z prawej i lewej strony lekko ubic, tworzac walec i zawinac w rulon, zaczynajac od miejsca gdzie byla lodyga i konczac na czubku liscia. Liscmi oblozyc dno garnka, ułożyć na nich ruloniki, jesli jest ich duzo ukladac warstwami ( nie moga lezec za scisle),oblozyc je wiorkami masla i zalac 1 i 1/2 szkl. solonej wody.Przylozc odwroconym talerzem, zeby podczas gotowania nie odwinely sie ruloniki. Gotowac przez 45 minut.
3. Gotowe ruloniki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jogurt wymieszac z przecisnietym przez praske czosnkiem i sola.
Farsz mozemy robic wg upodoban. Mozna zrobic taki jak do golabkow albo z samym ryzem.