facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Yaprak Dolmasi - Nadziewane liście winogron

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Yaprak Dolmasi tzn. nadziewane liście winogron. Jest to jedno z najpopularniejszych tureckich dan mięsno-warzywnych.

Liście winogron można latem kupić świeże a zima solone w słoikach.

farsz:

500 g mięsa mielonego (Turcy używają baraniego lub wołowego)
2 łyżki ryżu
2 średnie cebule
1 łyżka koncentratu pomidorowego lub starty pomidor
2 łyżeczki posiekanej mięty
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 łyżeczki soli
pieprz
1 łyżka oleju

liście:

500 g liści winogron
3 łyżki tłuszczu
sol

sos jogurtowo-czosnkowy:

2 kubeczki jogurtu
2 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie

1. Mięso wymieszac z wyplukanym ryzem, starta cebula, pomidorem lub koncentratem, ziolami, przyprawami i olejem. Zagniesc wszystko dobrze, dodajac wody jeśli masa bedzie za gesta

2. Liscie moczyc przez 20 minut w letniej wodzie. Moczymy tylko swieze liscie. Po tym czasie osaczyc je na papierze kuchennym, odciac lodygi jesli sa, zostawic kilka do wylozenia garnka. Liscie winogron maja dwie strony: szorstka i gladka i na szorstka klasc lyzeczke farszu ( pozycja pozima), z prawej i lewej strony lekko ubic, tworzac walec i zawinac w rulon, zaczynajac od miejsca  gdzie byla  lodyga i konczac na czubku liscia. Liscmi oblozyc dno garnka, ułożyć na nich ruloniki, jesli jest ich duzo ukladac warstwami ( nie moga lezec za scisle),oblozyc je wiorkami masla i zalac 1 i 1/2 szkl. solonej wody.Przylozc odwroconym talerzem, zeby podczas gotowania nie odwinely sie ruloniki. Gotowac przez 45 minut.

3. Gotowe ruloniki podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jogurt wymieszac z przecisnietym przez praske czosnkiem i sola.

Farsz mozemy robic wg upodoban. Mozna zrobic taki jak do golabkow albo z samym ryzem.

Ilość odsłon: 1326
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl