facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zapiekanka makaronowo-szpinakowa

Przepis dodał: Qba

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

300 g makaronu (użyłam kolorowego penne, z pszenicy durum),
szpinak mrożony ze śmietaną (kupuję szpinak w kostkach made by Lidl), 400 g
czosnek, 3-4 ząbki
cebula, pół średniej
pieprz cayenne, odrobina
Gałka muszkatołowa, większa szczypta
sól, pieprz do smaku,
pomidory i papryka w płatkach,
Papryka czerwona, połowa
ser typu feta (tym razem użyłam Fellady, 30%), 120 g
tarty parmezan lub ulubiony ser żółty,
oliwa z oliwek do natłuszczenia formy,

Przygotowanie

1. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.

2. W średnim garnku lub na głębokiej patelni podgrzewamy szpinak do rozmrożenia.

3. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek (przeciśnięty przez praskę lub - jeśli wolimy bardziej czosnkowe dania - pocięty w cieniutkie plasterki). Mieszamy i gotujemy chwilę.

4. Sos szpinakowy doprawiamy solą (nie używajmy jej zbyt dużo, gdyż ser feta nadaje potrawie odpowiednio słony smak), pieprzem, gałką muszkatołową. Dorzucamy pomidory i paprykę w płatkach.

5. Naczynie żaroodporne lekko natłuszczamy oliwą. Układamy warstwę z połowy makaronu, warstwę sosu szpinakowego, pociętej w cieniutkie paski papryki i parmezanu, resztę makaronu, pokruszony ser feta, resztę szpinaku. Wszystko posypujemy parmezanem.

6. Zapiekamy 20-30 minut, podajemy gorące.

Ilość odsłon: 766
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl