facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zapiekanka szpinakowo-serowa

Przepis dodał: Alex

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

* 300g makaronu
* 1 op mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok. 400g)
* 200-300g boczku lub kiełbasy czy innej wędliny
* nieduża cebula
* 200g sera topionego
* 3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, przyprawy
* odrobina żółtego sera
* opcjonalnie: cukinia, kilka pieczarek, 2 łyżki śmietany

Przygotowanie

Makaron należy ugotować w dużej ilości osolonej wody, dopóki nie będzie al dente (podgotowany, ale lekko twardy). Na patelni przez ok 10 min podsmażamy mięso z posiekaną cebulką. Jeśli chcemy użyć cukinii lub pieczarek, dodajemy je teraz, posiekane w kostkę i smażymy całość kolejnych 5 minut. Następnie wkładamy na patelnię cały szpinak - nie ma konieczności wcześniejszego rozmrażania go. Dusimy pod przykryciem tak długo, póki szpinak nie połączy się z pozostałymi składnikami, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy do patelni ser topiony i całość dalej podgrzewamy, póki ser się nie rozpuści i nie połączy z resztą składników. Moja rada - mimo jego pozornej miękkości długo się rozpuszcza, warto więc go pokroić na mniejsze kawałki. Zawartość patelni przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej kremowy, łagodniejszy smak - dodajemy 2 łyżki śmietany (ja używam 10-cio procentowej). Zawartość patelni łączymy z podgotowanym, odcedzonym makaronem i przekładamy do głębokich talerzy lub dużego, żaroodpornego naczynia. Zapiekamy pod warstwą żółtego sera w piekarniku o temperaturze 100-150*C lub w mikrofalówce kilka, nie więcej niż 10 minut. Jeśli chcesz, by Twoje danie miało bardziej wyrafinowany smak zastąp część lub całość sera topionego serem pleśniowym zielonym lub niebieskim.

Ilość odsłon: 1085
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl