facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zapiekanka z jagnięciny. Kuchnia południowoafrykańska

Przepis dodał: Olga

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

Składniki
50 ml oliwy
1 posiekana cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
500g zmielonej jagnięciny
1 łyżka stołowa ostrej przyprawy curry
skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki stołowe mango chutney
75g rodzynków sułtańskich
75g prażonych płatków migdałowych
1 kromka białego chleba moczona przez 1 minutę w mleku i dobrze odciśnięta
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 liście laurowe
3 jaja ekologiczne
150 ml mleka

Do podania
ryż ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
wybrane chutney
jogurt

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 280°C. Połowę oliwy rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzucić mięso i usmażyć na brązowe. Przełożyć na sito i odcedzić nadmiar tłuszczu. Wytrzeć do czysta patelnię, wlać resztę oliwy. Smażyć czosnek i cebulę, aż będą szkliste. Wrzucić mięso na patelnię, podzielić wszelkie grudki. Dodać przyprawę curry, sok i skórkę z cytryny, mango chutney, rodzynki, migdały oraz odciśnięty chleb. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów. Wbić pionowo liście laurowe w masę mięsną tak, żeby wystawało 2/3 ich długości.
Wbić jaja do miski, rozbić. Wlewać stopniowo mleko, cały czas ubijając. Wylać na masę mięsną. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec 40 minut, aż wierzch będzie złocistobrązowy, a zapiekanka gotowa. Podawać z ryżem, chutney i jogurtem.

Ilość odsłon: 732
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl