facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zapiekanka z ryżem białym marki Britta, cukinią i jajkami

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Składniki

• 7 jaj
• 2 torebki ryżu białego marki Britta (po 100 g)
• masło klarowane do smażenia
• cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki startego żółtego sera
• posiekana natka pietruszki
• duża cukinia
• szklanka słodkiej śmietanki 12%
• sól, pieprz

Przygotowanie

1. Ugotować 6 jajek na półtwardo ostudzić, obrać ze skorupek.

2. Ryż biały marki Britta ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, wysypać z torebek i wymieszać.

3. Na łyżce masła klarowanego podsmażyć bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, połączyć z ryżem i natką, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Łyżką stołową uformować wgłębienia i powkładać w nie jaja.

4.Przygotować sos śmietanowy: do miski wlać śmietankę, dorzucić surowe jajko oraz ser – całość wymieszać i doprawić do smaku.

5. Cukinie pokroić na plasterki i układać na górze zapiekanki. Potrawę zalać sosem. Zapiekać 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Ilość odsłon: 21
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl
Projekt i wykonanie strony www: themedia.pl