facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zapiekanka z ryżem marki Halina i sosem pieczarkowym

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Czas przygotowania

30 min.

Składniki

8 jaj
2 torebki ryżu białego marki Halina
łyżka masła
cebula
1/2 szklanki startego żółtego sera
natka pietruszki
łyżka masła do naczynia żaroodpornego
20 dag pieczarek
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka słodkiej śmietanki 12%
cytryna
sól, pieprz

Przygotowanie

Ugotuj jajka na półtwardo, ostudź, obierz ze skorupek. Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Na łyżce masła podsmaż bardzo drobno posiekaną cebulę dodaj ryż oraz posiekaną natkę. Całość wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Łyżką stołową uformuj wgłębienia i powkładaj w nie jajka. Potrawę zalej sosem pieczarkowym, posyp startym serem. Piecz 15 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Sos pieczarkowy: na maśle podsmaż pokrojone drobno pieczarki, odparuj nadmiar płynu, wsyp mąkę, chwilę przesmaż i dodaj śmietankę. Mieszając doprowadź do zagęszczenia sosu, dodaj sól, pieprz i sok z cytryny do smaku.

 

Ilość odsłon: 339
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl