facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żeberka jagnięce z miodem i sałatką gruszkową z awokado

Przepis dodał: Migotka

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki


2 porcje

4-5 żeberek jagnięcych (u mnie na osobę),
1 łyżka miodu,
1/2 łyżki octu Sherry (lub innego czerwonego octu winnego)*,
tymianek,
rozmaryn,
sól.

Sałatka:
2 dojrzałe acz twarde gruszki,
1 awokado,
1 łyżka oliwy,
sok z 1/2 cytryny,
szczypta chili.

* Podwoiłam ilość miodu i octu do użytej ilości żeberek.

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 210°C
   Wymieszać w misce miód i ocet. Dodać do smaku tymianek, rozmaryn i doprawić solą. Żeberka umyć i osuszyć, zanurzyć w marynacie i palcami dobrze ją wcisnąć w mięso. Ułożyć w żaroodpornej formie i piec 30 minut.
   W tym czasie obrać gruszki, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę pokroić na 6 cząstek i ułożyć na talerzu. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić na cząstki wielkości cząstek gruszki. Ułożyć pomiędzy gruszkami, skropić całość sokiem z cytryny i oliwą, po czym oprószyć delikatnie chili.
   Upieczone żeberka wyjąć i ułożyć obok sałatki. Podawać od razu.

Ilość odsłon: 1336
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl