Przygotowanie
Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć pestki, gniazda nasienne i białe części. Jarzyny umyć i drobno posiekać.
Przygotować sos:
w dużym garnku rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Posypać mąką i podsmażyć na jasno brązowy kolor. Dodać pomidory, trochę wody i przyprawy. Gdy pomidory się rozgotują, przetrzeć sos przez sito i dusić ponownie na małym ogniu przez około 30 minut. (Sos powinien być gęsty i słodki.)
Przygotować nadzienie: podsmażyć ryż na 1 łyżce smalcu, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować przez 10 minut. Na pozostałym smalcu zrumienić posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę i czosnek. Ostudzić.
Następnie dodać jajko, mielone mięso, podgotowany ryż, sól i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszać i napełnić nim papryki. W dużym garnku ułożyć faszerowane papryki w jednej warstwie i zalać sosem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać, ale od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem.
Podawać z gotowanymi kartoflami posypanymi zieloną pietruszką.