facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zielona papryka nadziewana

Przepis dodał: Daria

Ocena

5,00 ( 1 głosów )

Składniki

# 12 dużych, zielonych papryk jednakowej wielkości
# NADZIENIE
# 600 g mielonej wieprzowiny
# 100 g ryżu
# 200 ml wody
# 1 cebula
# 2 łyżki smalcu
# 1/2 pęczka zielonej pietruszki
# 1 i 1/2 jajka
# czosnek
# sól, pieprz
# SOS POMIDOROWY
# 1,5 kg pomidorów lub 350 g koncentratu pomidorowego
# 1 cebula
# 1 marchewka
# 1 mały seler z nacią
# 6 łyżek smalcu
# 3 łyżki mąki
# sól
# cukier

Przygotowanie

Papryki umyć, odciąć wierzchy, usunąć pestki, gniazda nasienne i białe części. Jarzyny umyć i drobno posiekać.

Przygotować sos: w dużym garnku rozgrzać smalec, wrzucić posiekaną cebulę, marchewkę i seler. Posypać mąką i podsmażyć na jasno brązowy kolor. Dodać pomidory, trochę wody i przyprawy. Gdy pomidory się rozgotują, przetrzeć sos przez sito i dusić ponownie na małym ogniu przez około 30 minut. (Sos powinien być gęsty i słodki.)

Przygotować nadzienie: podsmażyć ryż na 1 łyżce smalcu, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować przez 10 minut. Na pozostałym smalcu zrumienić posiekaną cebulę, zieloną pietruszkę i czosnek. Ostudzić.

Następnie dodać jajko, mielone mięso, podgotowany ryż, sól i przyprawy. Nadzienie dobrze wymieszać i napełnić nim papryki. W dużym garnku ułożyć faszerowane papryki w jednej warstwie i zalać sosem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Nie mieszać, ale od czasu do czasu wstrząsnąć garnkiem.

Ilość odsłon: 726
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl