Przygotowanie
Filety z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem, cayenne, czosnkiem, olejem sezamowym, sosem sojowym z łyżeczką octu. Marchewkę pokroić w słupki/cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chili posiekać na drobno, pędy bambusa odsączyć, namoczone grzyby pokroić w cienkie paski.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, chili i marchewkę, po chwili dodać pędy bambusa i kiełki soi (ja dodałam także grzyby), smażyć 2-3 minuty, po czym dodać zamarynowane kawałki kurczaka, posolić, obsmażać mieszając przez następną minutę, po czym zalać wywarem z kurczaka . Dolać trochę wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i octem. Gotować przez jakieś 15-20 minut, po czym dodać makaron ryżowy lub sojowy. Mąkę kukurydzianką wymieszać z zimną wodą (ok.3 łyżek) i dodać do zupy, wymieszać, zagotować i podawać.