facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zupa chińska ostro - kwaśna z kurczakiem

Przepis dodał: Daria

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

- 2 filety z kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego/oliwy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka imbiru w proszku
- 1 litr wywaru z kurczaka (dałam warzywny z kostki)
- 1 papryczka chili
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 15 dkg pędów bambusa (z puszki)
- 15 dkg kiełków soi (niestety nie miałam, więc nie dodałam)
- 6 grzybów Tongu (ja dałam 2 grzyby mung)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- pieprz czarny i cayenne w proszku
- sól
- 20 dkg makaronu ryżowego/sojowego

Przygotowanie

Filety z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z imbirem, cayenne, czosnkiem, olejem sezamowym, sosem sojowym z łyżeczką octu. Marchewkę pokroić w słupki/cienkie plasterki, cebulę w kostkę, chili posiekać na drobno, pędy bambusa odsączyć, namoczone grzyby pokroić w cienkie paski.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, chili i marchewkę, po chwili dodać pędy bambusa i kiełki soi (ja dodałam także grzyby), smażyć 2-3 minuty, po czym dodać zamarynowane kawałki kurczaka, posolić, obsmażać mieszając przez następną minutę, po czym zalać wywarem z kurczaka . Dolać trochę wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, cayenne, koncentratem pomidorowym, sosem sojowym i octem. Gotować przez jakieś 15-20 minut, po czym dodać makaron ryżowy lub sojowy. Mąkę kukurydzianką wymieszać z zimną wodą (ok.3 łyżek) i dodać do zupy, wymieszać, zagotować i podawać.

Ilość odsłon: 2059
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl