facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zupa krem marchewkowy z kurczakiem

Przepis dodał: katarzyna_fly

Ocena

4,00 ( 1 głosów )

Czas przygotowania

50 min.

Składniki

1,5 litra wody niegazowanej Mama i ja
1 kg marchewki
1/2 piersi z kurczaka
1 łyżka drobno pokrojonego imbiru
1/2 szalotki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kurkumy
jogurt grecki naturalny
1 łyżka oleju rzepakowego
świeży tymianek
sól, ewentualnie pieprz

Przygotowanie

1. Pierś z kurczaka umyj i włóż do niewielkiego garnka, zalej wodą Mama i ja (tak, żeby przykryć mięso). Dodaj szczyptę soli. Gotuj do miękkości około 25 minut. Po tym czasie wyciągnij mięso z wody.

2. Marchewkę umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki. Przełóż marchewkę do garnka, w którym gotował się kurczak, a następnie uzupełnij wodą do zakrycia marchewki. Gotuj na średnim ogniu.

3. Szalotkę i czosnek drobno pokrój. Rozgrzej olej na patelni, dodaj szalotkę, czosnek oraz imbir - całość zeszklij i dodaj do garnka.

4. Zupę dopraw do smaku kurkumą, solą i curry.  

5. Gdy marchewka będzie już miękka (jej gotowanie trwa ok. 15 minut) zblenduj ją (możesz zostawić 2-3 całe kawałki marchewki, aby ozdobić nią zupę na talerzu). Jeżeli zupa będzie za gęsta, dolej wodę Mama i ja (wówczas całość należy raz jeszcze zagotować).

5. Zupę wlej na talerz, dodaj kurczaka (pokrojonego na kawałki), marchewkę (opcjonalnie) oraz kleks z jogurtu. Całość posyp tymiankiem.

 

Ilość odsłon: 558
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl