facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zupa mix z czerwonej soczewicy bez mięsa

Przepis dodał: Babcia Kazimiera

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

soczewica czerwona (połówki), 1 torebka 400g
marchewka, 1 duża lub 2 małe
seler bulwiasty, mały kawałek : 2-3 plasterki
cebula, 1 spora sztuka
cebula (opcjonalnie), 1 spora sztuka
koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
3/4 pomidorów krojonych z puszki LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
3/4 puszki pokrojonych pomidorów LUB koncentrat pomidorowy, ok. pół małego słoiczka (30-40g ?)
bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, pieprz, tymianek, mięta, laur, olej,
2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej,
bulion warzywny LUB 2 kostki warzywne, tymianek, mięta, laur, olej,

Przygotowanie

Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne).
Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu).
Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewicą.

Można dodać śmietany i pitruszki na ozdobę.

Ilość odsłon: 961
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl