Przygotowanie
Soczewicę zalać w garnku 3 litrowym wodą - odstawić do namoczenia na 10-15 minut. Zagotować, wlać bulion (wrzucić kostki warzywne).
Marchewkę i seler pokroić w cienkie plasterki; cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić na to marchew i seler. Podsmażać przez 2 minuty, mieszając. Wrzucić cebulkę i całość poddusić jeszcze przez 2 minuty. (podsmażanie na dużym ogniu).
Warzywa z patelni połączyć z soczewicą w garnku, dodać pomidory, troszkę tymianku, troszkę mięty, 1-2 listki laurowe. Pozostawić na małym ogniu - niech się gotuje (ok. 30 minut). Zupę trzeba mieszać od czasu do czasu i ewent. uzupełniać brak wody - soczewicą.
Można dodać śmietany i pitruszki na ozdobę.