facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Zupa rybna

Przepis dodał: kapitanzbikowski

Ocena

0,00 ( 0 głosów )

Składniki

1 kg ryby słodkowodnej( u nas był szczupak)
1,5 litra wody
1 czubata łyżeczka przyprawy do ryb
1 por
1/4 selera
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
przyprawy(2 liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz)
sok z cytryny do smaku
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1/4 szklanki słodkiej śmietanki 30%
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Warzywa obrać, pokroić na grubsze części, zalać wodą, dodać sól, ziele angielskie i liście laurowe, gotować 15 min. Następnie dodać umytą i pokrojoną na kawałki rybę,dodać przyprawę do ryby, gotować wszystko na bardzo małym ogniu 25 min. Wszystko przecedzić przez gęste sitko, czysty bulion rybny, wstawić na palnik na mały ogień, doprawić sokiem  z cytryny, solą i pieprzem. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać trochę buliony, roztrzepać rózgą, żeby nie było grudek, wlać do bulionu , wymieszać i chwilkę zagotować. Ugotowaną marchewkę pokroić w kawałki, selera w drobną kostkę, wszystko dodać do zupy, zaprawić słodką śmietanką. Rybę obrać z ości, podrobić na mniejsze kawałki, dodać do zupy, na końcu dodać posiekaną natkę z pietruszki.

Ilość odsłon: 836
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl