facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Żurek

Przepis dodał: Karolek

Ocena

4,67 ( 3 głosów )

Składniki

2,5 l wody
4 surowe białe kiełbasy
100 g wędzonego boczku
2 cebule
3 marchwie
½ selera
1 korzeń pietruszki
3 ząbki czosnku
250 ml zakwasu na żurek
100 ml śmietany 18%
1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

1. Warzywa obieram i kroję na kawałki. Boczek kroje na plasterki. Następnie warzywa, boczek i kiełbasę zalewam wodą i doprawiam ok. 2 łyżeczkami soli, świeżym pieprzem, rozgniecionym zielem angielskim (ok. 8 ziarenek) oraz liściem laurowym (2szt). Gotuję ok. 2 godzin. 2. Po ugotowaniu wywar przecedzam. Gdy żurek będzie miał temperaturę pokojową dodaję zakwas na żurek i majeranek . Zagotowuje. 3. Gdy odrobinę ostygnie zabielam śmietaną. 4. Osobno gotuje ziemniaki pokrojone w kostkę. 5. Boczek i kiełbasę kroję na mniejsze kawałki, dodaje razem z ziemniakami do żurku. 6. Podaje z jajkiem.

Ilość odsłon: 298
Musisz być zalogowany aby móc komentować
Brak komentarzy

Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl