Jest to roślina jednoroczna, nazywana również Bazylką lub też Bazylijką. Można ją również uprawiać w doniczkach (dorasta do 40 cm). Ojczyzną bazylii są Indie i Persja. Do Europy bazylię przywieźli żołnierze Aleksandra Wielkiego wracający z wypraw wojennych z Azji, w IV wieku p.n.e.. Do Polski bazylia przywędrowała w XVI wieku, prawdopodobnie z Włoch. Obecnie zioło uprawia się w całej Europie. Największymi producentami są: Węgry, Francja, Hiszpania, Stany Zjednoczone (Kalifornia), Indonezja, Egipt, Maroko.
Właściwości
Zawiera olejki lotne, garbniki, saponiny, gorycze, a także glikozydy, sterole roślinne, flawonoidy i karotenoidy.
Zastosowanie
Bazylia dodawana jest do sałatek, pasztetów, twarogu, jaj, omletów, zup (fasolowa, cebulowa), sosów, mięsa wieprzowego, baraniny, warzyw, ryb, owoców morza, potraw kuchni włoskiej (sosy pomidorowe), wywarów i mas mielonych. Bazylia charakteryzuje się kwaskowatym smakiem.
Ciekawostki
- Łagodzi dolegliwości żołądkowe, wzmacnia żołądek, pobudza apetyt, przyśpiesza trawienie, działa rozkurczowo i wiatropędnie, przeciwdziała wzdęciom.
- Działa przeciwkaszlowo, poprawia pracę nerek.
- Wieńce z bazylii, symbolizujące miłość znajdowano w staroegipskich grobowcach.
- Otrzymywany z jej ziela olejek eteryczny stosowany jest w perfumerii.
- Bazylia wchodzi w skład ziół prowansalskich.
- Bazylię dodaje się do potraw pod koniec gotowania.
- Nalewki oleiste doskonale odstraszają owady i łagodzą użądlenia.
- Łacińska nazwa tej rośliny wywodzi się od greckiego słowa basilikos (król).
- Liście bazylii można zamrozić (najpierw trzeba je z obu stron posmarować oliwą), można też przechowywać w oliwie z solą lub samej soli.
- Bazylia bardzo dobrze komponuje się z cebulą i czosnkiem.
Najkorzystniejszy termin zbioru bazylii to lipiec, a następnie wrzesień.