facebook
Pyszna zabawa
Tutaj jesteś: strona główna \ diety
Witaj gościu Zaloguj się \ Zarejestruj się

Dieta Atkinsa

Autor: Grażyna

Atkins zaleca komponowanie posiłków z naciskiem na połączenie tłuszczy z białkami, a unikanie pokarmów z cukrami prostymi i złożonymi.

Dieta Atkinsa podzielona jest na 4 etapy. W fazie 1. ograniczamy spożywanie węglowodanów do 20 g dziennie. Możemy jeść wszystkie gatunki mięsa, ryb i drobiu, owoców morza, jaj, serów pleśniowych, a także wszystkie tłuszcze roślinne.

Należy unikać: pieczywa, owoców, produktów zbożowych, warzyw zawierających skrobię, chudego nabiału i kofeiny. Zabroniony jest także cukier, dżem, miód i wszystkie słodycze.

Po dwóch tygodniach przechodzimy do fazy 2. Zwiększamy spożycie węglowodanów do 30 g, możemy również jeść warzywa, owoce jagodowe, nadal jednak bazujemy na tłuszczach i białkach. W fazie 2. i 4. jemy tyle węglowodanów, aby nie przybrać na wadze i staramy się nie łączyć ich z rybami, jajkami i mięsem. Podczas trwania całej diety należy pić wodę niegazowaną, możemy również pić kawę i herbatę (niesłodzoną), ale w bardzo małych ilościach. Posiłki należy spożywać regularnie. W skład dziennego menu powinny wchodzić 3 dania oraz 1-2 przekąski. Przekąskami może być wędlina lub surówka. Podczas odchudzania możemy stracić na wadze około 2 kg tygodniowo.

Według dietetyków ta dieta jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Nadmiar białka i tłuszczu obciąża nerki i może doprowadzić do skazy moczanowej. Dieta ta zakwasza nasz organizm, a to niekorzystnie wpływa na szkliwo zębów i zwiększa ryzyko próchnicy. Należy zwrócić też uwagę na niedostatek magnezu, a to z kolei powoduje zaburzenia rytmu serca. Diety nie można stosować dłużej niż rok, gdyż mogą się pojawić groźne w skutkach powikłania zdrowotne (miażdżyca, osteoporoza, zaburzenia pracy nerek).

Produkty zabronione:

  • pieczywo
  • mąka biała
  • makaron
  • owoce
  • mleko
  • jogurt
  • warzywa (te, które zawierają skrobię)
  • soki owocowe
  • żywność wysoko przetworzona

Z owoców najlepsze będą:

  • jagody
  • truskawki
  • maliny
  • jeżyny

Można jeść bez ograniczeń:

  • wszystkie gatunki mięsa
  • ryby
  • sery (do 100 g)
  • jajka

Podczas trwania fazy 1. w ogóle nie jemy warzyw ani owoców. Zalecane jest przyjmowanie suplementów witamin i minerałów ze względu na niedostarczanie ich w pożywieniu.

Diety nie mogą stosować osoby:

  • z wysokim ciśnieniem krwi
  • z miażdżycą
  • z wysokim poziomem cholesterolu.

Zaleca się konsultacje z lekarzem przed przystąpieniem do diety.

Faza 1.

Jest to faza przygotowawcza. Ma na celu: - przestawienie naszego organizmu ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczu - zahamowanie napadów apetytu na słodycze, pieczywo, kofeinę - powstrzymanie napadów niepohamowanego łaknienia węglowodanów - szybką utratę wagi

Jemy regularnie 3 posiłki dziennie, lub 4-5 mniejszych. Przerwy nie powinny być dłuższe niż 6 godzin. Nasz jadłospis to różne kombinacje białka z tłuszczami - ryb, mięsa, jajek, owoców morza, śmietany, majonezu, masła, oliwy. Możemy zjeść do 3 szklanek sałaty lub do 2 szklanek innych warzyw zielonych. W fazie 1 jest absolutny zakaz jedzenia pieczywa, owoców, makaronu. Należy pić 2 litry wody dziennie.

Faza 2.

W tej fazie zwiększamy stopniowo ilość węglowodanów. Druga faza trwa do momentu aż pozostanie nam do zrzucenia 2-4,5 kg. W pierwszym tygodniu dodajemy 5 g węglowodanów i cały tydzień jemy 25 g, w następnym dokładamy kolejne 5 g i jemy 30 g cały tydzień itd. Postępujemy tak, aż do momentu kiedy przestajemy chudnąć.

Do jadłospisu stopniowo wprowadzamy ser biały, warzywa z zawartością skrobi, owoce, rośliny strączkowe, przetwory pełnoziarniste.

5 g węglowodanów zawierają następujące porcje:

Nabiał:

  • 125 g białego sera
  • 125 g mozarelli
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki serka wiejskiego

Jeśli nowe produkty powodują przyrost wagi bądź też niepohamowany apetyt należy z nich zrezygnować.

Faza 3.

W fazie tej zwiększamy ilość węglowodanów do 10 g na tydzień do momentu aż chudniemy. Jeżeli po miesiącu stosowania tej dawki nie przybieramy na wadze, pozostajemy przy tej ilości węglowodanów. Produkty wprowadzaj stopniowo i powoli, jeśli zaczniesz tyć - zrezygnuj z nich. Podczas trwania tej fazy kluczem do sukcesu jest utrata 0,5 kg na tydzień i faza ta może trwać od 2 do 3 miesięcy.

Lista produktów zawierających 10 g węglowodanów:

  • 1/2 szklanki migdałów, orzechów laskowych, orzechów makadamia, orzechów pinii,
  • 1/2 jabłka
  • 12 czereśni
  • 1 brzoskwinia
  • 12 winogron
  • 1 szklanka truskawek
  • 1/2 grejfruta
  • 3/4 szklanki melona kantalupa
  • 1 kiwi
  • 1 szklanka arbuza
  • 1 śliwka
  • 1/3 banana

Faza 4.

Jest to faza utrzymania wagi optymalnej dla siebie. Wahania wagi nie powinny przekroczyć 2 kg (np. podczas wahań hormonalnych u kobiet). Zalecenia dla tej fazy:

  • kontroluj wagę raz na tydzień
  • nie dopuszczaj do więcej niż 2kg przyrostu wagi
  • ćwicz regularnie
  • pij 2 litry wody
  • jedz naturalne, nisko przetworzone jedzenie
  • zażywaj witaminy
Copyright 2010 by OtoPrzepisy.pl