Po dwóch tygodniach przechodzimy do fazy 2. Zwiększamy spożycie węglowodanów do 30 g, możemy również jeść warzywa, owoce jagodowe, nadal jednak bazujemy na tłuszczach i białkach. W fazie 2. i 4. jemy tyle węglowodanów, aby nie przybrać na wadze i staramy się nie łączyć ich z rybami, jajkami i mięsem. Podczas trwania całej diety należy pić wodę niegazowaną, możemy również pić kawę i herbatę (niesłodzoną), ale w bardzo małych ilościach. Posiłki należy spożywać regularnie. W skład dziennego menu powinny wchodzić 3 dania oraz 1-2 przekąski. Przekąskami może być wędlina lub surówka. Podczas odchudzania możemy stracić na wadze około 2 kg tygodniowo.
Według dietetyków ta dieta jest niekorzystna dla naszego zdrowia. Nadmiar białka i tłuszczu obciąża nerki i może doprowadzić do skazy moczanowej. Dieta ta zakwasza nasz organizm, a to niekorzystnie wpływa na szkliwo zębów i zwiększa ryzyko próchnicy. Należy zwrócić też uwagę na niedostatek magnezu, a to z kolei powoduje zaburzenia rytmu serca. Diety nie można stosować dłużej niż rok, gdyż mogą się pojawić groźne w skutkach powikłania zdrowotne (miażdżyca, osteoporoza, zaburzenia pracy nerek).
Produkty zabronione:
- pieczywo
- mąka biała
- makaron
- owoce
- mleko
- jogurt
- warzywa (te, które zawierają skrobię)
- soki owocowe
- żywność wysoko przetworzona
Z owoców najlepsze będą:
- jagody
- truskawki
- maliny
- jeżyny
Można jeść bez ograniczeń:
- wszystkie gatunki mięsa
- ryby
- sery (do 100 g)
- jajka
Podczas trwania fazy 1. w ogóle nie jemy warzyw ani owoców. Zalecane jest przyjmowanie suplementów witamin i minerałów ze względu na niedostarczanie ich w pożywieniu.
Diety nie mogą stosować osoby:
- z wysokim ciśnieniem krwi
- z miażdżycą
- z wysokim poziomem cholesterolu.
Zaleca się konsultacje z lekarzem przed przystąpieniem do diety.
Faza 1.
Jest to faza przygotowawcza. Ma na celu: - przestawienie naszego organizmu ze spalania węglowodanów na spalanie tłuszczu - zahamowanie napadów apetytu na słodycze, pieczywo, kofeinę - powstrzymanie napadów niepohamowanego łaknienia węglowodanów - szybką utratę wagi
Jemy regularnie 3 posiłki dziennie, lub 4-5 mniejszych. Przerwy nie powinny być dłuższe niż 6 godzin. Nasz jadłospis to różne kombinacje białka z tłuszczami - ryb, mięsa, jajek, owoców morza, śmietany, majonezu, masła, oliwy. Możemy zjeść do 3 szklanek sałaty lub do 2 szklanek innych warzyw zielonych. W fazie 1 jest absolutny zakaz jedzenia pieczywa, owoców, makaronu. Należy pić 2 litry wody dziennie.
Faza 2.
W tej fazie zwiększamy stopniowo ilość węglowodanów. Druga faza trwa do momentu aż pozostanie nam do zrzucenia 2-4,5 kg. W pierwszym tygodniu dodajemy 5 g węglowodanów i cały tydzień jemy 25 g, w następnym dokładamy kolejne 5 g i jemy 30 g cały tydzień itd. Postępujemy tak, aż do momentu kiedy przestajemy chudnąć.
Do jadłospisu stopniowo wprowadzamy ser biały, warzywa z zawartością skrobi, owoce, rośliny strączkowe, przetwory pełnoziarniste.
5 g węglowodanów zawierają następujące porcje:
Nabiał:
- 125 g białego sera
- 125 g mozarelli
- 1/2 szklanki kremówki
- 1/2 szklanki serka wiejskiego
Jeśli nowe produkty powodują przyrost wagi bądź też niepohamowany apetyt należy z nich zrezygnować.
Faza 3.
W fazie tej zwiększamy ilość węglowodanów do 10 g na tydzień do momentu aż chudniemy. Jeżeli po miesiącu stosowania tej dawki nie przybieramy na wadze, pozostajemy przy tej ilości węglowodanów. Produkty wprowadzaj stopniowo i powoli, jeśli zaczniesz tyć - zrezygnuj z nich. Podczas trwania tej fazy kluczem do sukcesu jest utrata 0,5 kg na tydzień i faza ta może trwać od 2 do 3 miesięcy.
Lista produktów zawierających 10 g węglowodanów:
- 1/2 szklanki migdałów, orzechów laskowych, orzechów makadamia, orzechów pinii,
- 1/2 jabłka
- 12 czereśni
- 1 brzoskwinia
- 12 winogron
- 1 szklanka truskawek
- 1/2 grejfruta
- 3/4 szklanki melona kantalupa
- 1 kiwi
- 1 szklanka arbuza
- 1 śliwka
- 1/3 banana
Faza 4.
Jest to faza utrzymania wagi optymalnej dla siebie. Wahania wagi nie powinny przekroczyć 2 kg (np. podczas wahań hormonalnych u kobiet). Zalecenia dla tej fazy:
- kontroluj wagę raz na tydzień
- nie dopuszczaj do więcej niż 2kg przyrostu wagi
- ćwicz regularnie
- pij 2 litry wody
- jedz naturalne, nisko przetworzone jedzenie
- zażywaj witaminy